Tekstgrootte
Werken in bouwen
Op de Wilgenhoek werken we met bouwen; een onderbouw, twee middenbouwen en een bovenbouw.
Op deze wijze ontstaan er groepen van leerlingen die ongeacht hun leerniveau, bij hun eigen leeftijdsgenoten of bij kinderen met een gelijke sociaal emotionele ontwikkeling, in de groep zitten. Dit werkt verrijkend voor het leren van elk kind. Kinderen leren hierbij veel van elkaar. Zo leren ze onder andere samen te werken.
Geen kind hoeft op zijn tenen te lopen of krijgt te weinig uitdaging. De groepen hebben hun eigen groepsdynamiek, onderwijsbehoeften en kwaliteiten.
Alle bouwen hebben gemiddeld zo'n 20 kinderen, zodat er genoeg aandacht is van de leerkracht voor de kinderen als individuen.
Onderwijsmethodes
Taal, spelling en grammatica worden gecombineerd aangeboden in de methode Staal. In Staal werken kinderen met teksten, foto's en bronnen die ze ook buiten de klas tegen kunnen komen. De eerste twee weken van een blok doen de leerlingen kennis op. In de derde week wordt er gewerkt aan een publicatie of presentatie. Dit maakt het taalonderwijs functioneel en realistisch.
Technisch en begrijpend lezen
In Middenbouw-A wordt begonnen met het leren lezen met behulp van de methode Veilig Leren Lezen. Met veel oefening op het digibord, letterkaarten, leuke werkboekjes en leesspellen worden binnen de kortste keren alle letters geleerd en een goede start gemaakt voor het verdere leesonderwijs.Na dit eerste jaar gaan de leerlingen verder met de methode Karakter, waarin naast veel aandacht voor het technisch lezen ook tijd wordt vrijgemaakt voor leesbevordering en het plezier houden in het lezen!
Elke week gebruiken wij nieuwe teksten van Nieuwsbegrip voor de begrijpend leeslessen. De teksten gaan over het nieuws van nu, zijn actueel en sluiten goed aan bij de belevingswereld van de kinderen. Dit maakt lezen leuk!
Bij het rekenonderwijs gebruiken wij de nieuwste versie van de methode Pluspunt. We starten met deze methode vanaf de Middenbouw A. De jongste kinderen werken alleen nog op papier en met materiaal aan de rekenopdrachten. Vanaf groep 4 gaan de kinderen ook verder met de rekenopdrachten op hun eigen Chromebook.
Bij het rekenen is het oplossen van praktische problemen en de daarbij horende som belangrijk. Cijferend rekenen begint in groep 6. De tafels moeten eind groep 5 beheerst worden. Veel ouders ervaren dat de tafels en het cijferend rekenen op een heel andere manier worden aangeleerd, dan dat zij vroeger zelf geleerd hebben. De nieuwe methodes voor realistisch rekenen zorgen ervoor dat rekenen niet meer het aanleren van een ‘trucje’ is, maar dat het inzichtelijk wordt gemaakt. Kinderen begrijpen beter wat ze doen, wanneer ze bijvoorbeeld een deelsom maken.
Onderwijs op maat
Doordat wij in staat zijn om onderwijs op maat aan te bieden, werken niet alle leerlingen altijd uit hetzelfde boek of op hetzelfde niveau. Leerlingen die meer kunnen, krijgen meer uitdaging. Leerlingen die ergens moeite mee hebben, krijgen ook de mogelijkheid om wat meer te oefenen of extra begeleiding als dat noodzakelijk is. Onze leermethodes en groeporganisaties zijn daar volledig op afgestemd.
Er wordt veel gewerkt in kleine instructiegroepen waarbij heel verschillende werkvormen gehanteerd worden. Naast de kennisverwerving uit leerboeken wordt aandacht besteed aan het stimuleren van het zelfvertrouwen bij kinderen door bijvoorbeeld presentaties. Al in een vrij vroeg stadium worden spreekbeurten, boek- en nieuwsbesprekingen en het maken van een werkstuk opgenomen in het lesprogramma. Bij dit alles hebben we de beschikking over een volledig en goed functionerend computernetwerk dat ook intensief door leerkrachten wordt gebruikt. De leerlingen beschikken vanaf groep 3 over een eigen Chromebook.